Sunday 23 December 2018

Maturita 101

Updated: 23.06.2020

Maturita 101


Veškeré informace ke státní maturitě z angličtiny najdete na:
http://www.statnimaturita-anglictina.cz/


Zde najdete témata a otázky k ústní zkoušce, vzorové odpovědi, zadání písemných prací a jejich vzorová vypracování, zadání didaktických testů... a mnoho dalšího.

Informace ke školní části maturitní zkoušky naleznete na stránkách školy:
http://www.szsopava.cz/index.php/maturita-zl-za


Zde najdete maturitní témata pro aktuální maturitní ročník.

Témata


Reálie: Velká Británie, Londýn, Spojené státy, Česká republika, Praha, Opava a svátky
Zdravotnická témata: lidské tělo, dýchací soustava, trávící soustava, první pomoc, zdraví a nemoci, práce v nemocnici, nemocniční oddělení
Všeobecná témata: přátelé, rodina a mezilidské vztahy, cestování, domov a domácí práce, bydlení, doprava a dopravní prostředky, kultura, společnost a sociální problémy, globální problémy, hygiena, vzhled a povaha, jídlo, každodenní život a volný čas, sporty, hry a koníčky, příroda a životní prostředí, zvířata a domácí mazlíčci, média a komunikace, město a vesnice, nakupování a služby, zdraví a nemoci, oblečení a móda, práce a povolání, prázdniny a turismus, škola a vzdělání, věda a technologie, počasí a podnebí

Doporučené učebnice

Pro samostudium a domácí procvičování doporučuji tyto knihy.
          Pro procvičování gramatiky Grammar in Use, autor Raymond Murphy. Kniha má jednoduchou strukturu, na jedné straně je gramatický jev, na druhé straně cvičení, které ověří látku, na konci jsou správné odpovědi (verze With Answers). K maturitě stačí úroveň Elementary, popřípadě konzultovat úroveň Intermediate. Pro náročné studenty, další studium v rámci certifikátu nebo vysoké školy, je zde je vyšší úroveň Advanced.
          Pro procvičování slovní zásoby doporučuji English Vocabulary in Use od kolektivu autorů. Kniha má opět jednoduchou strukturu, na jedné straně je slovní zásoba na určité téma, na druhé straně cvičení, které ověří látku, na konci jsou správné odpovědi (verze With Answers). Témata se shodují s všeobecnými maturitními okruhy a doporučuji si je přiřadit k jednotlivým vypracovaným otázkám. K maturitě je nutné ovládat úroveň Elementary a aspoň částečně Pre-Intermediate a Intermediate. Pro náročné studenty, další studium v rámci certifikátu nebo vysoké školy, je zde je vyšší úroveň Upper-Intermediate a Advanced. Edice nabízí i úrovňové testy, popřípadě slovní zásobu zaměřenou pro určitý obor, jako Business Vocabulary in Use.

          Od nakladatelství Didaktis vychází každý druhý rok příručka Maturita z angliského jazyka, určená hlavně 4. ročníkům. Je jestavena podle platného katalogu požadavků společné části maturitní zkoušky a věnuse se didaktickému testu, písemné práci a ústní zkoušce. Obsahuje klíčové informace a tipy na přípravu, modelová zadání s komentovaným řešením, metodické tipy a doporučení a 5 kompletních zadání všech dílčích zkoušek s klíčem. Online nahrávky jsou k dispozici na www.didaktis.cz.

Procvičování Online!!!


Na stránce Quizlet.com naleznete procvičování k maturitním okruhům u uživatele KaraAlen. Přihlaste se do jednotlivých ročníků a projděte si tematické složky.
          1. ročník obsahuje jednodušší slovní zásobu a 2. ročník těžší všeobecná témata. 3. ročník obsahuje znalostní kvízy a slovní zásobu k reáliím. 4. ročník obsahuje odborná zdravotnická témata. Books obsahuje slovní zásobu z učebnic Maturita Solutions.

No comments:

Post a Comment