Tuesday 3 November 2020

Maturita

 Updated: 13.03.2023


Maturita


V říjnu 2020 byly státní maturitní zkoušky zrušeny. Nové podmínky pro maturitu najdete v tomto článku. Didaktické testy se nadále konají celostátní formou.


Písemná práce

V písemné práci jsou zadány dva slohové útvary, čas na zpracování je 70 minut. Pro žáky se SPUO-1 je čas prodloužen na 90 minut a pro SPUO-2 na 105 minut. Je možnost použít překladový slovník, který neobsahuje přílohu věnovanou písemnému projevu. Škola může poskytnout jen malou část slovníků, studenti by si měli obstarat vlastní.
          Delší slohový útvar má rozsah 130 - 160 slov a 3 - 5 dílčích požadavků. Součástí zadání může být i krátký výchozí text. Kratší slohový útvar je v rozsahu 70 - 80 slov. Minimální délka obou prací je 200 slov, práce nesplňující tuto podmínku jsou automaticky hodnoceny jako NEDOSTATEČNÉ! Zadávané dlouhé slohové útvary jsou korespondence, vyprávění, článek, charakteristika a popis, krátké útvary jsou zpráva, vzkaz, pohled, popis a charakteristika.
          Písemné práce jsou hodnoceny vyučujícími školy. Hodnocení písemné práce práce tvoří 40% celkového hodnocení. Základními kritérii jsou zpracování zadání, organizace a návaznost textu, slovní zásoba, pravopis a mluvnické prostředky. Hodnotí se dodržení slohového útvaru, tématu, obsahu a rozsahu práce, logická stavba textu, propojení jednotlivých částí, vhodnost, správnost a šířka použitých lexikálních a gramatických prostředků. 
         Každé dílčí kritérium je hodnoceno 3 až 0 body. Maximální počet dosažených bodů za obě části písemné práce je 36 bodů, to je 24 bodů za první část a 12 bodů za druhou část. Minimální počet bodů pro úspěšné složení písemné práce je 16 bodů, což je 40% hranice stejně jako u ústní zkoušky.

Ústní zkouška


Při ústní zkoušce si žák losuje před komisí z 20 témat a má 20 minut na přípravu. Na potítku jsou mu poskytnuty dílčí materiály k tématu a slovník. Samotné ústní zkouška nesmí přesáhnout délku 15 minut a má 4 části. Zkouška postupuje podle pracovního listu a je monotematická.
          Každý úkol má 3 minuty. V úvodu se žák představí komisi a sdělí číslo svého pracovního listu. Úkoly v první části se týkají dvou obrázků. Základní náplní části je popis jednoho obrázku a porovnání dvou obrázků. Žák je hodnocen za předvedení tematické slovní zásoby a jazykových prostředků potřebných k popisu a porovnávání.
          Druhá část je znalostní a má 6 minut, je rozdělena na dva úkoly. Žák přednese samostatný ústní projev na dané téma a zodpoví doplňující otázky. Součástí zadání mohou být obrázky. Žák je hlavně hodnocen za adekvátní odbornou slovní zásobu a znalost tématu. Tato část je bodově nejdůležitější.
          Třetí část je konverzační. Žák má za úkol se zkoušejícím vyřešit nějakou situaci, domluvit se na postupu a nakonec zopakovat, na čem se dohodli. Žák je hodnocen za proaktivní přístup ke konverzaci, schopnost řešit situaci a vykomunikovat kompromis.
          Poslední část je odborná. Žák dostane odborné téma a doplňující otázky. Žák je hodnocen hlavně za odbornou slovní zásobu a znalost tématu.

Témata ústní zkoušky:

1. Česká republika (města kromě Prahy a Opavy)
2. Praha
3. Opava a moje město (okolí Opavy)
4. Velká Británie (města kromě Londýna)
5. Londýn a další města ve Velké Británii
6. Spojené státy americké (Washington DC, New York City, San Francisco, Los Angeles, Las Vegas, New Orleans, Houston, Chicago, Philadelphia)
7. Státní svátky a zvyky v UK a USA
8. Státní svátky a zvyky v ČR
9. Práce a budoucí povolání (druhy práce a povolání všeobecně, práce a povinnosti zdravotní sestry, práce v nemocnici, specializace, ošetřovatelská péče, vizita)
10. Zdravý a nezdravý životní styl (civilizační nemoci)
11. Péče o tělo a zdraví (lidské tělo, zdravý životní styl)
12. Zdraví a nemoci (vážné a běžné nemoci, dětské nemoci)
13. Vliv životního prostředí na naše zdraví (dýchací a trávicí systém a jeho onemocnění)
14. V nemocnici (zdravotnictví, oddělení, příjem pacienta, karta pacienta, druhy operací, u lékaře)
15. Zranění a první pomoc (krvácení, dušení, zlomeniny)
16. Cestování a doprava - zajímavá místa v ČR, USA a UK (cestování, druhy dopravních prostředků, dovolená, ubytování, zavazadla, dokumenty k cestování)
17. Každodenní život v ČR a anglicky mluvících zemích (média, bydlení v ČR, UK a USA, druhy domů, kultura)
18. Volný čas, zábava a sport v ČR a anglicky mluvících zemích (koníčky, kultura)
19. Škola a školní systém v ČR a UK
20. Stravování v ČR a anglicky mluvících zemích (typické pokrmy)

Odborná podtémata:

práce lékaře a zdravotní sestry, nemocniční personál a jeho vzdělání, praxe v nemocnici, zdravotnické předměty ve škole
zdravý a nezdravý životní styl, duševní zdraví, sport a tělocvik, špatné a nebezpečné návyky
lidské tělo, orgány a orgánové systémy, dýchací a trávicí systém
nemoci, jejich příznaky a léčba, běžné nemoci, závažné nemoci, civilizační nemoci, dětské nemoci, nemoci dýchacího a trávicího ústrojí, 
nemocnice a oddělení, pacient a hospitalizace, u lékaře, karta pacienta, druhy operací, důvody přijetí do nemocnice
první pomoc při krvácení, lékárnička a resuscitace, běžná zranění